Post navigation

Techgirl

Project Jacquard: bewust broekzakbellen

2015 is het jaar van de wearables. In 2016 gaan we nog een stap verder door technologie te integreren in ‘slimme’ kleding. Project Jacquard van Google’s Advanced Technologies and Projects (ATAP) afdeling maakt het mogelijk om kleding en gestoffeerde meubels te transformeren in interactieve oppervlakken. Oftewel: je jasje als touchscreen.

Jacquard verwijst naar een industrieel weefgetouw en -methode om grote patronen in stoffen te weven, begin negentiende eeuw bedacht door de Franse uitvinder Joseph-Marie Jacquard. Het Jacquard garen dat Google heeft ontwikkeld, combineert dunne metaallegeringen met natuurlijke of synthetische garens zoals katoen, polyester of zijde. Dit geleidende garen kan op elke gewenste plek in de kleding verwerkt worden, waardoor een aanrakingsgevoelig vlak ontstaat. Bijvoorbeeld op de mouw van een jas.

Naast het ‘slimme’ garen heeft Project Jacquard elektronica en connectoren ontwikkeld ter grootte van een knoop die de interactie vastleggen en doorsturen naar een mobiele telefoon of ander apparaat. Jacquard biedt modeontwerpers daarmee alle mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan en te experimenteren met interactieve kleding.

Google wil met Project Jacquard de kledingindustrie radicaal veranderen. Jeans merk Levi’s is de eerste officiële samenwerkingspartner. Toch zal het nog even duren voordat slimme kleding op grote schaal op de markt wordt gebracht. Bewust broekzakbellen behoort dus nog even tot de toekomst.

Gastblog voor Techgirl.nl.